Home » Begeleiding » Specialisaties » Gastric bypass

Gastric bypass

Een gastric bypass of maagverkleining is een manier om op een duurzame manier gewicht te verliezen. Je moet aan een aantal criteria (link) voldoen om in aanmerking te komen voor de ingreep. 

Een operatie is echter geen wondermiddel. Het blijft erg belangrijk om een gezonde levensstijl aan te nemen na je maagverkleining. Anders bestaat het risico dat je na verloop van tijd terug in gewicht zal toenemen. Maar ook klachten zijn niet uit te sluiten. 

Het is aangewezen je te laten begeleiden het ganse traject. Zowel voor de ingreep zodat je goed voorbereid bent, als na het traject. 

Mensen die zeggen dat een gastric bypass ‘de makkelijke weg is’ hebben zelf nooit het proces doorlopen

Begeleiding voor de ingreep

Overweeg je een maagverkleining of heb je er eentje gepland? Hierbij kunnen we je advies geven hoe je je pre operatief dieet moet doen, maar ook hoe je je voeding terug moet opbouwen na de operatie. 

Begeleiding na de ingreep

Vlak na de ingreep is het van belang om je voeding traag op te bouwen, dit om klachten te vermijden. We bouwen op naar een voedingspatroon waarbij de kans op tekorten zo klein mogelijk is en je een zo groot mogelijk gewichtsverlies bereikt. Indien er toch klachten optreden zoeken we samen naar alternatieven. En wanneer het gewichtsverlies niet verloopt zoals gewenst of je terug bent aangekomen nemen we je eet- en leefgewoontes opnieuw extra onder de loep. 

Klachten na de ingreep

Heb je recent of al jaren een gastric bypass en ondervind je klachten? Dan is het aangeraden om je voedingspatroon te laten bekijken. Vaak worden klachten veroorzaakt door verkeerde voedingsgewoontes of een verkeerde manier van eten. Kleine aanpassingen zijn vaak voldoende om de klachten te verhelpen.

Klachten na een gastric bypass zijn niet normaal!

Bespreek dit altijd met je chirurg, huisarts of diëtiste

Mogelijke klachten die je kan ondervinden na de operatie:

  • misselijkheid en/of braken
  • dumpingklachten (zoals vlak na het eten: benauwd gevoel, hartkloppingen, zweten, buikkrampen, diaree,..)
  • het niet verdragen van bepaalde voedingsmiddelen
  • tekorten van vitaminen of mineralen in het bloed

Afspraak maken?

Klaar voor je eerste intake gesprek?

Gewichtstoename na de ingreep

Het eerste jaar na de operatie gebeurt het zelden dat iemand geen gewicht verliest. Wat wel mogelijk is, is dat je minder gewicht verliest dan verwacht. Na een jaar zal je gewicht stabiliseren nadat we meestal eerst een lichte stijging zien. Blijft die stijging echter aanhouden dan spreken we over gewichtstoename en kan het zinvol zijn om je voedings- en beweegpatroon onder de loep te laten nemen.

Gewichtstoename wanneer je een gastric bypass hebt kan door meer te verklaren zijn dan enkel en alleen te veel kcal binnen krijgen. Vele eten nog steeds kleine porties en snoepen niet en zien toch dat hun gewicht terug omhoog gaat. Wat na een gastric bypass nog belangrijker dan ooit is, is een goede samenstelling van de maaltijden met een grote nadruk op de eiwitinname. Daarnaast is beweging en vooral krachttraining en grote beïnvloedende factor.

Afspraak maken?

Klaar voor je eerste intake gesprek?

Afspraak maken

Een afspraak maken kan telefonisch of via mijn online agenda.

📞 0472/35.81.97
📅 Online agenda

Praktijkadres

Voeding & coaching
Diestersteenweg 31
3970 Leopoldsburg

Meer info